Svijet

Zagađenje zraka, otpad i kanalizacija pogoršavaju strašne uslove civilnog skloništa u južnoj Gazi

Gomile čvrstog otpada i kanalizacije koje otvoreno teku ulicama pogoršavaju zdravstvene opasnosti u gradu Rafah na jugu Gaze, a zagađenje zraka doprinosi toksičnoj okolini, tvrde humanitarni radnici i civili u tom području.

“Svuda u Rafahu, ako hodate, vidjet ćete mnogo čvrstog otpada i mnogo vodene kanalizacije koja se nakuplja na ulici”, rekao je Salwa Tibi, 53, koji radi u humanitarnoj agenciji CARE International. “U skloništima ćete naći mnogo bolesti.”

Uprkos opasnostima, deca u očajničkoj potrazi za hranom mogu se videti kako beru ostatke sa gomila smeća, rekao je Tibi.

Izraelska opsada palestinske enklave urušila je usluge prikupljanja i odlaganja otpada, prema humanitarnoj agenciji Ujedinjenih naroda UNRWA, a nedostatak čiste vode za piće i toaleta stvorio je “eksplozivno opasno” okruženje za širenje bolesti, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je upozorio u četvrtak.

Gazani opisuju i zagađenje zraka uzrokovano dimom od ljudi koji pale drva umjesto goriva, čije su zalihe u velikoj mjeri prekinute sa teritorije.

“Moj otac je bolestan zbog zagađenja vazduha, dima i gasa”, rekao je za CNN jedan raseljeni civil u Rafi, koji je želeo da ostane anoniman. “Bolesti gripe su široko rasprostranjene zbog vremenskih prilika i nedostatka objekata u šatorima i sobama raseljenih.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button