Svijet

Palestinci bi trebali sami vladati bez prijetnje Izraelu, kaže Netanyahuov viši savjetnik

Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je za CNN Christiane Amanpour da Izrael namjerava da Palestinci sami vladaju, ali bez mogućnosti da prijete Izraelu.

“Ideja je pronaći formulu u kojoj Palestinci mogu vladati sami sobom, ali ne i u poziciji da prijete Izraelu”, rekao je Regev. Mislim da je to formula koja nam može pomoći da krenemo naprijed i pronađemo rješenja koja će biti dobra i za Izraelce i za Palestince.
Regev je odgovorio na izjave koje je Netanyahu dao na konferenciji za novinare u četvrtak na kojoj je rekao da Izrael “mora kontrolirati sigurnost cijele zemlje koja se nalazi zapadno od rijeke Jordan”. Netanyahuovo očigledno odbacivanje poslijeratne palestinske države na toj pres-konferenciji je praćeno telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u petak. Osoba koja je upoznata sa razgovorom rekla je za CNN da je Netanyahu objasnio Bidenu da njegovi komentari u četvrtak nisu imali za cilj da zatvore palestinsku državu u bilo kojem obliku. Netanyahuov ured je u subotu rekao da je premijer rekao Bidenu da Izrael mora zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom nakon rata protiv Hamasa.

Regev je rekao da je Netanyahu “u više navrata govorio da Palestinci treba da imaju sva ovlašćenja da sami sobom vladaju, da nijedna od tih sila ne prijeti Izraelu”.

Regev je tvrdio da je Izrael uvijek davao prioritet sigurnosti i razgovarao o demilitarizaciji, još više nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023.

“Ako Palestinci zaista žele krenuti naprijed s Izraelom, mislim da moraju biti voljni razumjeti te zabrinutosti. To su legitimna zabrinutost, a ideja da će bilo koja područja pored Izraela morati osigurati aranžmane kako bi Izrael omogućio da se brani “, rekao je Regev.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button