Svijet

Izrael je stvorio i “finansirao” Hamas, kaže najviši diplomata EU

Visoki diplomata Evropske unije, Josep Borrell, rekao je u petak da je Izrael stvorio i finansirao Hamas kako bi oslabio palestinske vlasti predvođene strankom Fatah.

“Hamas je finansirala izraelska vlada kako bi pokušao oslabiti palestinske vlasti, Fatah”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u govoru na Univerzitetu u Valladolidu u Španiji.
“Vjerujemo da se rješenje o dvije države [izraelska i palestinska] mora nametnuti izvana kako bi se vratio mir, čak i ako, i insistiram, Izrael ponovo potvrdi svoje odbijanje [ovog rješenja], i da bi to spriječili oni su otišli tako što se tiče stvaranja samog Hamasa”, rekao je Borrell.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naišao je na kritike zbog katarskog finansiranja Gaze, sporazuma koji je Izrael odobrio 2018. i koji je Netanyahu tada branio, kako je izvijestio CNN.

Netanyahu je nedavno negirao optužbe da je podržao Hamas davanjem zelenog svjetla za finansiranje Katara. U novembarskom intervjuu za njemačku novinsku kuću BILD, Netanyahu je nazvao “velikom lažom” da želi da “izgradi Hamas”.
“Mi smo se već tri puta borili protiv Hamasa. Ne želimo da izvodimo takve vojne operacije kako bi one postale veće”, rekao je Netanyahu za BILD.

U svom govoru u petak, Borrell je naglasio potrebu da se intervenira u ratu u Gazi, rekavši: “Ako ne interveniramo čvrsto, spirala mržnje i nasilja nastavit će se s generacije na generaciju, sa sahrane na sahranu.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button