Svijet

Skoro 20.000 beba je rođeno tokom rata u Gazi, kaže UNICEF

Hiljade beba rođeno u Gazi, dok su majke primorane na carske rezove bez anestezije – a u nekim slučajevima moraju biti otpuštene iz bolnice samo nekoliko sati nakon operacije, navodi Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za hitnu pomoć rekao je petak.

U Gazi je bilo skoro 20.000 poroda od početka sukoba 7. oktobra prošle godine, saopštio je UNICEF. Majke i njihova novorođenčad suočavaju se s očajničkim nedostatkom pomoći i raširenim izraelskim bombardiranjem u Gazi.

Neke majke su iskrvarile, a druge žene nisu mogle da porode svoju mrtvorođenu bebu jer su medicinski radnici preopterećeni, saopštio je UNICEF.

“Postati majka trebalo bi da bude vrijeme za slavlje. U Gazi je to još jedno dijete koje je dopremljeno u pakao”, rekla je glasnogovornica Tess Ingram nakon povratka s putovanja u južnu Gazu.
Ingram je rekla da je osoblje u prenaseljenoj bolnici Emirata u južnoj Gazi bilo prisiljeno da otpusti majke “u roku od tri sata od carskog reza”, što je situacija za koju je rekla da je “van vjerovanja i zahtijeva hitnu akciju”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button