Svijet

Stotine žena maršira Tel Avivom tražeći oslobađanje talaca

Stotine žena marširale su u petak Tel Avivom pozivajući izraelsku vladu i međunarodnu zajednicu da učine više kako bi se osiguralo oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

Video snimci dijeljeni na društvenim mrežama pokazuju kako žene drže natpise “nemam više vremena”, kao i skandiraju “i ja, osim ako nisi Jevrejka” i “probudi se svijete”.
Prema riječima svjedoka, na protestu je bilo više od 1.500 ljudi. Izraelske vlasti tek treba da objave zvaničan broj. Protest je pozvala organizacija za prava žena, ali su se mogli vidjeti i neki muškarci kako marširaju.

“Vlada traži svoje vrijeme, ali njihovo vrijeme je isteklo”, rekli su organizatori u saopštenju uoči protesta.
“Podijelit ćemo znakove i krenuti u protestni marš za naše otete koji su bili zatočeni više od 100 dana u Gazi, trpeći zlostavljanje od strane Hamasa bez izgleda na oslobađanje.”
Hamas i druge grupe uzeli su oko 240 talaca u Gazu 7. oktobra. Više od 100 izraelskih i stranih talaca oslobođeno je tokom jednosedmičnog primirja krajem novembra, pri čemu su Palestinci držani u izraelskim zatvorima pušteni u zamjenu za Izraelce. Izrael vjeruje da su u Gazi ostala 132 taoca, a da se smatra da je oko 107 još uvijek živo.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button