Svijet

Hutijeva bespilotna letjelica napala je plovilo u vlasništvu SAD-a i kojim upravljaju, saopćila je američka Centralna komanda

Bespilotna letjelica Huti udarila je u srijedu na brod u vlasništvu SAD-a u Adenskom zaljevu, prema američkoj Centralnoj komandi, što je drugi put ove sedmice da je pobunjenička grupa koju podržava Iran uspjela gađati američki brod.

Na brodu nije bilo povrijeđenih, saopćio je CENTCOM, koji je pretrpio “neku” štetu. Brod, koji je pod zastavom Maršalovih ostrva, i dalje je sposoban za plovidbu i nastavio je put, navodi se u saopštenju.

Ranije u srijedu, glasnogovornik Hutija preuzeo je odgovornost za napad, rekavši da su oni lansirali seriju direktnih projektila na američki brod.

U ponedjeljak je protubrodska balistička raketa Huti pogodila još jedan brod u Adenskom zaljevu u vlasništvu SAD-a i kojim upravljaju. Činilo se da je to prvi put otkako su Huti počeli da napadaju međunarodne brodske puteve sredinom novembra da su uspjeli pogoditi komercijalni brod u vlasništvu SAD-a i kojim upravljaju.

Ranije ove sedmice, Ministarstvo transporta SAD-a izdalo je upozorenje američkim trgovačkim brodovima, savjetujući im da se do daljnjeg klone južnog dijela Crvenog mora.

Zvaničnici su savjetovali da, iako je odluka u konačnici na kompanijama i pojedinačnim plovilima, “preporučuje se” da komercijalna plovila pod američkom zastavom i komercijalna plovila u vlasništvu SAD izbjegavaju to područje “do daljnjeg”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button