Svijet

Jordan zaprijetio da će reagovati ako Izrael pokuša da raseli Palestince

Premijer Jordana Bisher Khasawneh poručio je da bi raseljavanje Palestinaca i promjena statusa quo na svetim mjestima u Jerusalemu bilo smatrano egzistencijalnom prijetnjom za ovu državu.

Khasawneh je rekao da mirovni sporazum Hašemitskog Kraljevstva s Izraelom bio strateški izbor, ali da bi masovno raseljavanje Palestinaca predstavljalo egzistencijalnu prijetnju i da bi Jordan bio prisiljen reagovati ako bi Izrael poduzeo takav korak, zajedno s koracima koji mijenjaju status quo na jerusalemskim svetim mjestima.

“Nadamo se da nikada nećemo doći do te tačke”, kazao je jordanski premijer prilikom govora u Davosu.

Jordanski premijer napominje da je Amman bio u ozbiljnim razgovorima o promicanju sporazuma energije za vodu s Izraelom.

“Danas je pod postojećim uslovima sasvim nezamislivo da bilo koji jordanski ministar samo sjedi na podiju i ima tu vrstu interakcije i transakcije s izraelskim kolegom”, kaže on, objašnjavajući odluku kraljevstva da izađe iz pregovora i ponovno pozivajući na primirje u Gazi.

Khasawneh naznačuje da će Jordan slijediti put Njemačke i sudjelovati kao treća strana u slučaju Međunarodnog suda pravde u kojem je Izrael optužen za počinjenje genocida nad Palestincima u Gazi. No, Amman će se boriti na strani Južne Afrike, koja je iznijela slučaj, dok će Njemačka biti na strani Izraela.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button