Svijet

Izraelski ministar odbrane kaže da će “intenzivna” faza rata u Gazi “uskoro završiti”

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je u ponedjeljak da će se “intenzivna faza manevrisanja” izraelske vojne ofanzive na sjever i jug Gaze “uskoro završiti”.

Izraelska vojska radi na “eliminaciji džepova otpora” u sjevernoj Gazi, rekao je Gallant, dodajući: “To ćemo postići putem racija, zračnih napada, specijalnih operacija i dodatnih aktivnosti.”

Nakon napada 7. oktobra, Gallant je rekao da je prvobitni plan bio da “faza intenzivnog manevrisanja” izraelske vojne kampanje u Gazi traje otprilike tri mjeseca. Ali, upozorio je da izraelska vojska prilagođava svoje operacije “u skladu sa realnošću na terenu” i “našim obavještajnim podacima”.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da je jedna od njihovih vojnih divizija napustila pojas Gaze u ponedjeljak navečer, što je do sada najznačajniji znak prelaska na novu fazu borbi koju su obećavali neki izraelski zvaničnici.

IDF je saopštila da se njena 36. divizija, koja se sastoji od oklopnih, inženjerijskih i pješadijskih četa, povukla iz pojasa Gaze nakon 80 dana.

Brigada je djelovala u područjima Zeitun, Shati, Shejaiya, Rimal i Centralnih logora, dodala je izraelska vojska. IDF nije odgovorio na pitanja CNN-a o tome da li je povlačenje bilo privremeno, šta je bilo iza povlačenja ili koliko je vojnika uključivalo.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button