Svijet
Trending

“Ne možemo dozvoliti da se nastavi ono što se dešava u Gazi,” kaže šef UN-a, obilježavajući 100 dana od 7. oktobra

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres iznio je u ponedjeljak riječi povodom obilježavanja 100 dana od napada 7. oktobra i rata između Izraela i Hamasa koji je uslijedio.

Guterres se nije suzdržavao od odricanja od užasnih napada Hamasa, neviđenih civilnih žrtava i katastrofalnih humanitarnih uslova u Gazi otkako je Izrael započeo rat protiv Hamasa, uzimanja i sudbine talaca u Gazi i tenzija koje su se prelile širom regiona.

Rekao je da je jedino rješenje hitan humanitarni prekid vatre i zatražio hitno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca u Gazi. Generalni sekretar UN-a je također pozvao da se svi izvještaji o seksualnom nasilju koje su Hamas i drugi počinili 7. oktobra rigorozno istraže i procesuiraju.

Dalje je dodao da je “napad izraelskih snaga na Gazu tokom ovih 100 dana pokrenuo veliko uništenje i nivoe civilnih ubistava brzinom koja je bez presedana tokom mojih godina kao generalnog sekretara”. Dodao je: “Ništa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.”

“Što duže traje sukob u Gazi, to je veći rizik od eskalacije i pogrešne kalkulacije. Ne možemo vidjeti u Libanu ono što vidimo u Gazi. I ne možemo dozvoliti da se nastavi ono što se dešava u Gazi”, završio je Guterres govor rekavši .

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button