Svijet
Trending

Najviši američki diplomata kaže da put naprijed uključuje sigurnost za Izrael, palestinsku državu i marginalizirani Iran

Postoji jasan i “atraktivan” put ka miru na Bliskom istoku, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken završavajući svoju posljednju višenacionalnu posjetu regiji, koja je uslijedila usred straha da bi borbe Izraela i Hamasa mogle izazvati šire regionalni sukob.

Put uključuje osiguranu sigurnost za Izrael, izolaciju i marginalizaciju Irana, te uspostavljanje palestinske države, rekao je on, dodajući da su te stvari povezane zajedno.

Na vladama u regionu će biti da se posvete takvom putu, rekao je Blinken.

“Sve to, vjerujem da su zemlje spremne učiniti. I to je ujedno i najbolji način za rješavanje najosnovnijeg sigurnosnog problema koji Izrael i mnogi drugi imaju, a to su akcije koje su poduzeli Iran i njegovi zastupnici”, rekao je on novinarima u Kairo prije povratka u Sjedinjene Države.

Visoki američki diplomata je također insistirao da je njegova posjeta regionu rezultirala konkretnim koracima ka okončanju sukoba u Gazi. “Prvo, dogovor Izraela da Ujedinjene nacije pošalju tim za procjenu na sjever Gaze da ispita uslove koji bi bili neophodni da bi se ljudi vratili na sjever”, rekao je. „Drugo, imamo obavezu Palestinske uprave da objavi značajnu reformu.“

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button