Svijet

Sukob na Bliskom istoku ne eskalira, ali postoji “mnogo opasnih tačaka”, kaže visoki američki diplomata

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u četvrtak da rat Izraela i Hamasa ne prerasta u širi regionalni sukob, ali je priznao da postoje “opasne tačke”.

“Ne mislim da sukob eskalira”, rekao je Blinken. “Postoji mnogo opasnih tačaka. Pokušavamo se nositi sa svakom od njih.”

Evo šta je detaljno opisao:

Napadi Huti u Crvenom moru: Blinken je napomenuo da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo rezoluciju kojom se jemenski Huti pobunjenici pozivaju da zaustave svoje “drske” napade u Crvenom moru. “Imamo nekoliko zemalja koje su jasno stavile do znanja da će, ako to ne prestane, morati da budu posledice. I nažalost, to nije prestalo. Ali želimo da budemo sigurni da će to biti i mi smo spreman da to uradi”, rekao je on.
Napetosti između Izraela i Hezbolaha: Blinken je rekao da su u toku “agresivni” diplomatski napori kako bi se ugušili tekući sukobi između Hezbolaha i Izraela i osiguralo da ljudi s obje strane granice – u sjevernom Izraelu i u južnom Libanu – koji su protjerani iz svojih domova mogao da se vrati. Blinken je rekao da je Izrael “mobilizirao značajan broj snaga počevši od sjevera”.
Zapadna obala: Blinken je takođe rekao da se radi kako bi se osiguralo da „Zapadna obala ne eksplodira, “.
On je također rekao da su u toku napori da se okončaju borbe u Gazi, ali da Izrael mora osigurati da se 7. oktobar 2023. godine ne ponovi. “Također želimo da vidimo da se ovaj sukob okonča, a dok se ne završi, da osiguramo povećanje humanitarne pomoći za ljude kojima je potrebna”, dodao je on.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button