Svijet

Hamas kaže da pozdravlja sjednicu Svjetskog suda

Bassem Naim, član političkog biroa Hamasa, pozdravio je prvu sjednicu Međunarodnog suda pravde u kojoj se optužuje Izrael za genocid nad Palestincima u Gazi, sazvanu na zahtjev Južne Afrike, u priopćenju u četvrtak.

“Radujemo se što će sud donijeti odluku koja čini pravdu žrtvama, pozivajući 2 zaustaviti agresiju i pozvati ratne zločince na odgovornost”, rekao je Naim u pisanoj izjavi objavljenoj na Hamasovoj web stranici u četvrtak.

Osvrćući se na različite optužbe za licemjerje koje su podignute protiv Južne Afrike, uključujući i zašto ona nije podigla i optužbu za genocid protiv Hamasa, Vaughan Lowe, jedan od južnoafričkih advokata, rekao je da je to stvar Međunarodnog krivičnog suda – a ne ICJ.

“Hamas nije država i ne može biti stranka u konvenciji o genocidu, niti može biti stranka u ovim postupcima”, rekao je Lowe.

ICJ razmatra slučajeve koje su pokrenule države optužujući druge za kršenje njihovih obaveza iz sporazuma Ujedinjenih naroda, dok MKS sudi pojedincima za zločine, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button