Svijet

Palestinske vlasti i libanonska vlada podržavaju slučaj Međunarodnog suda pravde u Južnoj Africi

Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika Palestinske uprave izrazilo je podršku slučaju Međunarodnog suda pravde u Južnoj Africi koji optužuje Izrael za genocid nad Palestincima u Gazi, nazvavši “historijskim događajem” u “zajedničkoj borbi protiv percipirane nepravde i genocida”.

U pisanoj izjavi objavljenoj u četvrtak, ministarstvo je naglasilo da je centralni fokus palestinske pravne i diplomatske strategije pozivanje Izraela na odgovornost putem pravnih puteva i međunarodnih pravosudnih institucija.

Taj stav je ponovilo i libanonsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je također izrazilo podršku stavu Južne Afrike i njenim naporima da se slučaj iznese pred ICJ, navodi se u saopštenju objavljenom u državnoj novinskoj agenciji NNA u četvrtak.

I Liban i ministarstva Palestinske uprave optužili su Izrael da je počinio zločine koji predstavljaju genocid.

“Ministarstvo izražava težnju za pravednom i brzom presudom koja štiti zakone o ljudskim pravima, posebno međunarodno humanitarno pravo”, navodi se u saopćenju libanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo Palestinske uprave zaključilo je svoju izjavu izražavajući svoje “povjerenje” u pravno zagovaranje koje je Južna Afrika predstavila protiv Izraela na sudu u četvrtak.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button