Svijet
Trending

Trump je obećao da nikada neće pomoći Evropi ako bude napadnuta

Jedan od najviših evropskih političara Thierry Breton ispričao je kako je bivši američki predsjednik Donald Tramp privatno upozorio da Amerika neće priskočiti u pomoć Evropskoj uniji (EU) ako bude vojno napadnuta.

Breton je ispričao anegdotu o Trumpu na događaju u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak, što je Briselu, i onako već prepunom straha od mogućnosti da se Trump vrati na mjesto predsjednika SAD, dodatno probudilo loše sjećanje.

“Morate shvatiti da ako je Evropa napadnuta mi nikada nećemo doći da vam pomognemo i da vas podržimo'”, rekao je Trump predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen 2020. godine, prema francuskom evropskom komesaru Thierryju Bretonu, koji je također bio prisutan na sastanku na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Povratak Trumpa u Bijelu kuću je scenario iz noćne more za Evropljane koji su podnijeli najveći teret antagonizma bivšeg američkog predsjednika tokom njegove četiri godine na vlasti i nadali se da više nikada neće morati razmišljati o njemu.

Njegov rival, Joe Biden, pokazao se kao jedan od američkih predsjednika koji su bili prijateljski raspoloženi za Evropu. No, kako Biden ulazi u posljednju godinu svog mandata, Evropljani su primorani da se suoče s činjenicom da bi on uskoro mogao biti bez vlasti i da bi Trump ponovo mogao biti glavni.

Breton je podsjetio na još jednu Trumpovu izjavu u vezi NATO-a.

“Usput, NATO je mrtav, a mi ćemo otići, napustićemo NATO. I usput, dugujete mi 400 milijardi dolara, jer niste platili, vi Nijemci, ono što ste morali da platite za odbranu”, podijelio je Breton Trumpove riječi.

Osim toga, konstatirao je da će sklopiti “mirovni sporazum o Ukrajini” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom “preko glave” Ukrajine i EU.

Neki evropski političari bi rado vidjeli takav rasplet. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je krajem prošlog mjeseca da je Trump čovjek koji može “spasiti zapadni svijet” okončanjem rata u Ukrajini, a članovi poljske desničarske stranke Pravo i pravda kažu da bi bili sretni da vide njegov povratak.

Ipak, dominantni osjećaji u Evropi o Trumpovom povratku su strah i tjeskoba.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button