Svijet
Trending

Abas odbacuje bilo kakve prijedloge za preseljenje Palestinaca iz Gaze tokom sastanka s Blinkenom

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas pozvao je na hitan prekid neprijateljstava i odbacio svaki pokušaj premještanja Palestinaca iz Gaze na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Ramallahu, navodi se u čitanju sastanka koje je objavila zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Abbas je razgovarao o važnosti napora da se “zaustavi izraelska agresija” protiv Palestinaca u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalemu, te važnosti “ubrzanja ulaska humanitarne pomoći u pojas Gaze”, navodi se u izvještaju.

Također je istakao izjave izraelskih ministara i zvaničnika koje “pozivaju na protjerivanje palestinskog naroda sa njihove zemlje” i naglasio da njegova vlada “potpuno odbacuje raseljavanje bilo kojeg palestinskog građanina” u Gazi ili na Zapadnoj obali.

Krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich zalagao se za odlazak Palestinaca iz Gaze – rekavši nakon kritike na njegov komentar da bi to trebalo biti “dobrovoljno” – dok je izraelski predsjednik Isaac Herzog Sunday rekao za NBC da je preseljenje Palestinaca iz Gaze “direktno, zvanično i nedvosmisleno” ne stav Izraela.

Abas je rekao Blinkenu da bi bilo kakvi planovi izraelske vlade da odvoji ili podijeli pojas Gaze bili neprihvatljivi. On je rekao da je potrebno okončati sukob kako bi se implementiralo međunarodno legitimno političko rješenje, uključujući stvaranje palestinske države, navodi se u saopćenju.

Blinken je, na sastancima s čelnicima izraelske vlade u utorak, rekao da izraelska vlada mora krenuti ka rješenju s dvije države ako želi pomoć arapskih partnera u regiji uz trajnu sigurnost. Također je naglasio da Palestincima mora biti dozvoljeno da se vrate u svoje domove u Gazi “čim uslovi dozvole” i ne smiju biti raseljeni iz enklave,

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button