Svijet
Trending

Blinken kaže da je optužba za genocid protiv Izraela neutemeljena

Američki državni sekretar Antony Blinken nazvao je “nezaslužnim” pozivanje Izraela Međunarodnom sudu pravde za navodni genocid tokom njegovog rata u Gazi i rekao da to odvlači pažnju od napora da se riješi humanitarna kriza i spriječi širenje rata.

“Optužba za genocid je neutemeljena”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Tel Avivu u utorak. “To je posebno gadno s obzirom na to da oni koji napadaju Izrael, Hamas, Hezbolah, Huti, kao i njihov pristalica Irana, i dalje otvoreno pozivaju na uništenje Izraela i masovno ubijanje Jevreja.”
Blinken je također rekao da je Izrael sada pristao da dozvoli Ujedinjenim narodima da provedu “misiju procjene” kako bi započeli proces omogućavanja raseljenim Palestincima da se vrate kući.

“Kao što sam rekao premijeru, Sjedinjene Države nedvosmisleno odbijaju sve prijedloge koji se zalažu za preseljenje Palestinaca izvan Gaze, a premijer mi je danas ponovo potvrdio da to nije politika izraelske vlade”, rekao je Blinken.

Blinken je u utorak imao sastanke s izraelskim zvaničnicima, nakon što se u ponedjeljak sastao s nekoliko drugih lidera na Bliskom istoku.

Južna Afrika je iznijela slučaj protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a prvo ročište zakazano je za četvrtak.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button