Svijet

Izrael se suočava sa slučajem genocida na međunarodnom sudu. Može li to zaustaviti rat u Gazi?

Izrael bi se ove sedmice trebao pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu s visokim ulozima koji bi mogao odrediti tok brutalnog rata u Gazi.

To je slučaj bez presedana. Stručnjaci kažu da je to prvi put da se jevrejskoj državi sudi prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o genocidu, koja je sastavljena nakon Drugog svjetskog rata u svjetlu zločina počinjenih nad jevrejskim narodom tokom Holokausta.

Južnoafrička vlada, nasljednica režima aparthejda koji je prije tri decenije postao parija na međunarodnoj sceni, pokrenula je tužbu protiv Izraela, optužujući ga da je prekršio svoje obaveze prema konvenciji u svom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Izrael je odlučno odbacio optužbe, a premijer Benjamin Netanyahu je nazvao “lažnom optužbom”.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je u utorak da će njegova zemlja iznijeti slučaj “koristeći samoodbranu” kako bi pokazala da čini “najbolje” u “izuzetno složenim okolnostima” kako bi spriječila civilne žrtve u Gazi.

Eliav Lieblich, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Tel Avivu, rekao je za CNN da je slučaj značajan politički i pravno.

“Navod o genocidu je najteža međunarodnopravna optužba koja se može iznijeti protiv države”, rekao je.

User Rating: 4.3 ( 1 votes)

Slične Novosti

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button