Svijet

Izrael mora “završiti rat”, rekao je ministar vanjskih poslova Blinkenu

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu da vojska njegove nacije treba da “završi rat” s Hamasom, kako bi osigurala povratak izraelskih talaca i postigla “sigurnost našeg naroda”.

U razgovoru za Blinken u Tel Avivu, Katz je također rekao da se civili koji su evakuisani iz gradova na sjeveru Izraela zbog prekograničnih borbi između izraelske vojske i boraca Hezbolaha u Libanu još ne mogu vratiti kućama.

„Dakle, moramo pronaći način. Diplomatski način da izvršimo veliki pritisak na Iran i Hezbolah da ih povučemo koliko god možemo”, rekao je, dodajući: “Stvar je izvršiti veliki pritisak sada da spriječimo rat sutra”.

Katz je rekao da je važno učiniti sve što je moguće da spriječi rat s Hezbolahom, za koji je rekao da bi “uništio Liban”.

Blinken je rekao da je stigao u Izrael u “nevjerovatno izazovno vrijeme” nakon što se zaustavio u zemljama širom Bliskog istoka. Rekao je da se raduje što će podijeliti neka od mišljenja koje je čuo od drugih zemalja u regionu.

“Poznajem vaše vlastite napore tokom mnogo godina da izgradite mnogo veću povezanost i integraciju na Bliskom istoku i mislim da tamo zapravo postoje stvarne mogućnosti, ali moramo proći kroz ovaj vrlo izazovan trenutak i osigurati da se 7. oktobar više nikada ne ponovi”, Blinken je rekao.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button