AutaBiHBiznisNaukaOstaloRegijaSvijetTehnologijaVideo Arhiva
Trending

Sin šefa biroa Al Jazeere Gaze ubijen u očiglednom izraelskom napadu zajedno sa kolegom novinarom

Sin šefa biroa Al Jazeere Gaze Waela Al-Dahdouha ubijen je u očiglednom izraelskom zračnom napadu u nedjelju.

Smrt njegovog sina dogodila se samo nekoliko mjeseci nakon što su njegova supruga, dvoje djece i unučad ubijeni u štrajku o kojem je sam izvijestio prije nego što je saznao za njihovu smrt.

Mreža je izvijestila da je Waelov sin fotoreportera Hamza Wael Al-Dahdouh (27) ubijen zapadno od Khan Younisa u nedjelju, zajedno sa zaposlenikom Al Jazeere Mustafom Thuraya. Njihov vozač je također poginuo, a još jedna osoba je teško povrijeđena, rekli su lokalni novinari za CNN.

“Nema ništa bolnije od gubitka vlastite krvi, a posebno svog najstarijeg sina. Hamza je bio ja, moja srodna duša i sve ostalo”, rekao je Al-Dahdouh tokom intervjua uživo na Al Jazeeri u nedjelju.

“Da, plačemo i plačemo, ali to su suze ljudskosti, suze velikodušnosti i velikodušnosti, ali to nisu suze straha.”
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) rekao je čak i prije njihove smrti da je više novinara ubijeno u prvih 10 sedmica rata između Izraela i Hamasa nego što je bilo ubijeno u jednoj zemlji u toku cijele godine.

Al-Dahdouh je također govorio na sahrani svog sina u nedjelju, rekavši da se nada da će Hamzina smrt biti posljednja.

“Želim da krv mog sina bude posljednji od ubijenih novinara i onih koji su ubijeni u ovom masakru”, rekao je on u videu koji prenosi Al Jazeera. Na slikama sa sahrane vidi se Al-Dahdouh kako nosi svoj medijski prsluk, kako drži beživotnu ruku svog sina i kako je više puta ljubi dok je plakao.

Al-Dahdouhova vlastita ruka je bila zavijena. Povrijeđen je u napadu u kojem je u decembru ubijen njegov kolega Samer Abu Daqqa.

Izraelske odbrambene snage nisu odmah odgovorile na pitanje CNN-a o očiglednom zračnom napadu u kojem su u nedjelju ubijena dvojica zaposlenika Al Jazeere.

Izraelska vojska je u prošlosti rekla da nikada namjerno ne gađa novinare.

Ali CPJ, koji promoviše slobodu štampe širom svijeta, rekao je da je 77 novinara i medijskih radnika ubijeno u Gazi između 7. oktobra i 31. decembra. Od toga 70 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca.

Žena, sin, kćer i unuk Waela Al-Dahdouha ubijeni su u oktobru u eksploziji u kući u kojoj su se sklonili u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi. IDF je rekao za CNN da je izveo zračni napad na područje Gaze gdje su ubijeni Al-Dahdouhovi rođaci dok je gađao “terorističku infrastrukturu Hamasa”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button