Svijet

Netanyahu kaže da rat ne smije prestati dok se ne postignu 3 cilja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u saopćenju u subotu da rat protiv Hamasa “ne smije biti zaustavljen” dok Izrael ne postigne tri glavna cilja: “eliminirati Hamas, vratiti naše taoce i osigurati da Gaza više neće biti prijetnja Izraelu”.

U izjavi koju je u subotu objavio njegov ured, premijer je rekao da Izrael “neće dati imunitet Hamasu nigdje, a mi se borimo da obnovimo sigurnost i na jugu i na sjeveru”.

“Do tada i u tu svrhu morate sve ostaviti po strani i nastaviti zajedničkim snagama do potpune pobjede”, zaključio je on.
Planovi Izraela za novu fazu rata: Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u četvrtak je predstavio planove za sljedeću fazu rata u Gazi. U trećoj fazi, vojnici Izraelskih odbrambenih snaga u sjevernoj Gazi usvojit će “novi borbeni pristup” koji će, prema Gallantu, obuhvatiti “prepade, uništavanje terorističkih tunela, zračne i kopnene aktivnosti i specijalne operacije”.

U južnoj Gazi, izraelska vojska će nastaviti s potragom za liderima Hamasa u regiji “koliko god bude potrebno”, rekao je Gallant. Izraelske snage stacionirane na jugu također će se fokusirati na “omogućavanje povratka talaca” koji su još uvijek u zarobljeništvu, dodao je on.

Gallant je također iznio detalje o četvrtoj i navodnoj završnoj fazi rata, pod nazivom “Dan poslije”. Poslijeratna faza koju je najavio Gallant predviđa Pojas Gaze koji više ne kontrolira Hamas, a koji više ne bi “predstavljao sigurnosnu prijetnju građanima Izraela”.

Kada se “ciljevi rata ostvare”, prema njegovom planu “neće biti prisustva izraelskog civila u pojasu Gaze”. Izrael će, međutim, zadržati svoju “operativnu slobodu djelovanja u pojasu Gaze” i nastaviti “sprovođenje inspekcije robe koja ulazi u pojas Gaze”, navodi se u planu.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button