Svijet

Najgori pokolj u Iranu od Islamske revolucije: Najavljuju “vrlo snažnu osvetu”

Iranska Revolucionarna garda i potpredsjednik Muhamad Mohber (Mohammad Mokhber) danas su najavili osvetu za teroristički napad u kojem je dan ranije stradalo osamdesetak ljudi na ceremoniji 4. godišnjice atentata na komandanta Kasema Solejmanija, ubijenog u napadu američkim dronom u Iraku.

Niko nije preuzeo odgovornost

– Bit će im isporučena vrlo snažna osveta, od ruku vojnika Solejmanija – rekao je Mokber novinarima u bolnici, gdje je posjećivao neke od povrijeđenih u najkrvavijem napadu u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napade. Zvaničnik vlade američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) rekao je da dvije eksplozije sliče „terorističkom napadu” kakav su ranije činili militanti Islamske države.

Kazniti krivce

Garda je u saopćenju napad nazvala kukavičkim činom čiji je cilj „stvoriti nesigurnost i tražiti osvetu za duboku ljubav i predanost nacije Islamskoj Republici”. Revolucionarna garda tvrdi i kako napad jača odlučnost da se „pravedno kazne krivci”. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi osudio je „gnusan i nehuman zločin”, a vrhovni vođa ajatolah Hamnei također je najavio osvetu.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button