Svijet

Kako napadi jemenskih Huta u Crvenom moru utječu na globalnu ekonomiju

Grupa koju podržava Iran koristi bespilotne letjelice za napad na plovila za koja vjeruju da isporučuju robu u Izrael, prisiljavajući okeanske prijevoznike poput MSC-a i Hapag-Lloyda da otkažu i obilaze rute koje su prvobitno trebale proći kroz Crveno more.

Ovi udari se dešavaju u ključnom morskom prolazu Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more s Arapskim morem, a graniči s Jemenom s jedne strane i Džibutijem i Eritrejom s druge.

Najnoviji napadi jemenskih Huta tjeraju brodarske kompanije da izbjegavaju Crveno more, zauzvrat onemogućujući pristup Sueskom kanalu , kroz koji prolazi gotovo 12 posto globalne pomorske trgovine.

Sada će brodovi preusmjereni sa Sueckog kanala biti prisiljeni obilaziti Rt dobre nade, slično kao što je to činila trgovina prije postojanja Sueckog kanala.

Ovo duže putovanje povećava troškove goriva, smanjuje efikasnost transporta i može povećati cijene uvezene robe, što uključuje kritične pošiljke žitarica iz Azije i nafte sa Bliskog istoka.

Kao odgovor na napade jemenskih Huta, SAD su nedavno objavile odbrambenu koaliciju na čelu sa devet drugih nacija koje će zajedno raditi na jačanju sigurnosti u toj oblasti.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button