Biznis

Nafta pada na mješovitim promjenama zaliha sirove nafte, goriva

Cijene WTI nafte zadržale su se danas nešto ispod 70 dolara nakon što je američka Uprava za energetske informacije izvijestila o povlačenju zaliha sirove nafte od 4,6 miliona barela za sedmicu do 1. decembra.

Međutim, značajna zaliha benzina i manja destilata nadoknađuje povlačenje sirove nafte.
Izvlačenje zaliha sirove nafte uslijedilo je nakon sedmične procjene povećanja zaliha od 1,6 miliona barela za prethodnu sedmicu.

Dan prije nego što je EIA objavila svoju najnoviju procjenu, Američki institut za naftu izvijestio je da je vlastita procjena pokazala povećanje zaliha sirove nafte i goriva tokom sedmice do 1. decembra, što je dovelo do još niže cijene nafte.

Prema EIA, goriva prošle sedmice su povećala zalihe.

Što se tiče benzina, vlasti su prijavile procjenu povećanja zaliha od 5,4 miliona barela za prošlu sedmicu. Ovo u poređenju sa povećanjem od 1,8 miliona barela u prethodnoj sedmici.

Proizvodnja benzina u sedmici do 1. decembra u prosjeku je iznosila 9,5 miliona barela dnevno, što je u poređenju sa 9,3 miliona barela dnevno u prethodnoj sedmici.

U srednjim destilatima, EIA je procijenila povećanje zaliha od 1,3 miliona barela za sedmicu do 1. decembra. Ovo u poređenju sa značajnim i preko potrebnim povećanjem od 5,2 miliona barela za prethodnu sedmicu.

Proizvodnja srednjih destilata prosječno je prošle sedmice iznosila 5,1 milion barela dnevno, u poređenju sa 5 miliona barela dnevno u prethodnoj sedmici.
Cijene nafte u međuvremenu su i dalje rastrgane između bikova i medvjeda dok tržište apsorbira implikacije najnovijih smanjenja proizvodnje iz OPEC+ i razmišlja o izgledima rasta kineske potražnje za energijom.

Neki analitičari su prilično pesimistični. “Jedine pozitivne vijesti u posljednjih nekoliko dana bile su saudijski i ruski zvaničnici koji su izjavili da bi rezovi OPEC+ mogli biti produženi ili produbljeni u zavisnosti od situacije na tržištu”, rekao je za Reuters analitičar DBS banke Suvro Sarkar.

Drugi, kao što je Vandana Hari iz Vanda Insights, tvrde da je roba preprodana.

“Nafta je preprodana”, rekao je Hari za Bloomberg. “Teško je zamisliti da se još uvijek potresa od šoka zbog odluke OPEC+.”

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button