Svijet

Izrael razmatra poplavu tunela u Gazi morskom vodom

(Reuters) – Izrael je sastavio veliki sistem pumpi koje bi se mogle koristiti za plavljenje tunela koje koristi militantna grupa Hamas ispod pojasa Gaze u pokušaju da protjera borce, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike.

Sredinom novembra, izraelska vojska je završila postavljanje najmanje pet pumpi oko milju sjeverno od izbjegličkog kampa Al-Shati koje su mogle premjestiti hiljade kubnih metara vode na sat, poplavivši tunele u roku od nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju. .

Nije bilo jasno da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi prije nego što svi taoci budu oslobođeni, navodi se u priči. Hamas je ranije rekao da je sakrio zarobljenike na “sigurnim mjestima i tunelima”.

Izraelsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Wall Street Journal navodi da je zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odbio komentirati plan poplave, ali je citiran da je rekao: “IDF djeluje na razbijanju Hamasovih terorističkih sposobnosti na različite načine, koristeći različite vojne i tehnološke alate.”

Izrael je prvi put obavijestio Sjedinjene Države o ovoj opciji prošlog mjeseca, objavio je Wall Street Journal, navodeći da zvaničnici ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua bila bliska provedbi plana.

Izrael nije donio konačnu odluku da to nastavi ili isključi, rekli su zvaničnici.

User Rating: 4.85 ( 2 votes)

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button