Svijet

Putinov saveznik predviđa da će baltičke države pripasti Rusiji za 15 minuta rata

Ruski medijski stručnjak i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina sugerirao je tokom nedavnog TV nastupa da će baltičke države pasti pod Moskvu za 15 minuta u hipotetičkom budućem sukobu.

U subotu je Julia Davis, osnivač grupe za nadzor, Russian Media Monitor, podijelila snimak na X, platformi koja je ranije bila poznata kao Twitter, iz programa koji vodi istaknuti ruski propagandista Vladimir Solovjov, u kojem su on i grupa gostiju proslavili navodna ekspanzija “carstva” zemlje.

“Državni TV stručnjaci u emisiji Vladimira Solovjova radovali su se što se rusko carstvo širi i izrazili svoje čuđenje ‘glupim’ zapadnjacima koji još ne mogu da shvate modernu Rusiju, koja ih vekovima ‘udara'”, napisao je Dejvis u post koji opisuje klip.
Među gostima bio je Stanislav Krapivnik, rusko-američki vojni analitičar koji je prethodno služio u američkoj vojsci prije nego što je prebjegao u Rusiju 90-ih. Krapivnik je u jednom trenutku sugerirao da će baltičke države – teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza Estonija, Latvija i Litvanija – biti sljedeća meta Rusije i da će pasti u kratkom roku.

“Želimo svijet. Po mogućnosti, sve”, rekao je Krapivnik, a preveo ruski Media Monitor. „I tu idemo. Upravo sada, Rusko carstvo raste. Vraćamo se. Baltik će biti sljedeći. Kažu, spremni su za rat sa Rusijom. Koliko će to trajati? Oko 15 minuta.”

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button