Svijet

Donald Trump se obrušio na Joea Bidena dok negira optužbe za izbornu prevaru

VAŠINGTON — Bivši predsjednik Donald Trump optužen je za navodne pokušaje da se ukrade izbore 2020., a posljednjih sedmica za poređenje s diktatorima Adolfom Hitlerom i Benitom Musolinijem.

Međutim, Trump je pokušao preokrenuti antidemokratske optužbe u subotu tokom zaustavljanja kampanje u Cedar Rapidsu u Ajovi, optužujući predsjednika Joea Bidena i druge demokrate da predstavljaju prijetnju naciji.

“Joe Biden nije branilac američke demokratije – Joe Biden je razarač američke demokratije”, rekao je Trump.

Započnite dan pametnije. Dobijajte sve vijesti koje su vam potrebne u inbox svakog jutra.

Bidenovi saradnici i njihove pristalice su se bunili na komentare, napominjući da je Trump predložio da se državna služba popuni politički motiviranim lojalistima i obećao da će koristiti Ministarstvo pravde za krivično gonjenje Bidena i drugih.
Nije jasno hoće li Trump svoj subotnji argument prihvatiti kao novi pravac svoje kampanje, ali njegovi komentari mogli bi signalizirati da će prava birača i druga demokratska pitanja biti u središtu izbora 2024.

‘Pokušaj odvraćanja pažnje’
Ammar Moussa, glasnogovornik Bidenove kampanje, opisao je Trumpov argument o demokratiji kao “njegov najnoviji očajnički pokušaj odvraćanja pažnje” od pitanja poput zdravstvene zaštite: “Američki narod to dobro vidi i neće uspjeti”.

“Amerika Donalda Trumpa 2025. je ona u kojoj je vlada njegovo lično oružje da zatvori svoje političke neprijatelje”, rekao je Moussa.

Bajden i Trump su posljednjih sedmica eskalirali neke dugogodišnje debate koje će biti velike u jesenjoj kampanji, uključujući i svađe oko zdravstvene zaštite.

Bajden i zvaničnici njegove predizborne kampanje prošle sedmice su se usmjerili na bivšeg predsjednika nakon što je rekao da razmatra “alternative” zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je potpisao predsjednik Barack Obama iz 2010., za koji Trump tvrdi da povećava troškove.

“Njegov plan je da se riješi Zakona o pristupačnoj njezi”, rekao je Bajden na prikupljanju sredstava za kampanju u utorak navečer u oblasti Denvera. “Njegov plan je izbaciti svakog od njih (koji primaju osiguranje) iz tog zakona. … Tramp se snađe, sve je nestalo.”

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button