Svijet

3 mjeseca nakon rata s Hamasom, postoje znakovi da se ciljevi Izraela mijenjaju. Evo najnovije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 7. oktobra 2023. obećao Izraelcima:

“IDF će odmah upotrijebiti svu svoju snagu da uništi Hamasove sposobnosti”, rekao je Netanyahu. “Uništićemo ih.”
Sada, tri mjeseca kasnije, izraelske odbrambene snage prelaze u novu fazu svog rata protiv Hamasa u Gazi – a postoje znakovi da se i njeni ciljevi mijenjaju.

Dok su Izraelske odbrambene snage (IDF) postigle neke od svojih ciljeva – kao što je tvrdnja da su ubile hiljade Hamasovih boraca – njihov rat protiv Hamasa odvija se pred međunarodnom zajednicom koja je sve više zgrožena izuzetnom humanitarnom krizom i desetinama hiljada smrt civila u Gazi.

Evo još nekih ključnih dešavanja:

Palestinci ubijeni: Sedam Palestinaca ubijeno je u izraelskom zračnom napadu u blizini Jenina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo zdravlja. Izrael je potvrdio napad, nazvavši muškarce “teroristima”. Četvorica poginulih su braća, navodi palestinska novinska agencija WAFA. Iz IDF-a nisu rekli zašto su ih kategorisali kao “teroriste”.

Imenovan advokat: Izrael je imenovao britanskog advokata Malcolma Shawa da ga zastupa na Međunarodnom sudu pravde gdje će se ove sedmice boriti protiv optužbi za genocid, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat u nedjelju za CNN.
Ubijeni novinari: Šef biroa Al Jazeere Gaze Wael Al-Dahdouh izgubio je još jednog sina u očiglednom izraelskom zračnom napadu u kojem su u nedjelju ubijena dva novinara. Smrt njegovog sina dogodila se samo nekoliko mjeseci nakon što su njegova supruga, dvoje djece i jedno unuče ubijeni u štrajku o kojem je sam prijavio prije nego što je saznao za njihovu smrt.
Bombardiranje se nastavlja: Najmanje 122 osobe su ubijene, a 265 ranjeno u izraelskim zračnim napadima tokom 24 sata od petka i subote, saopćilo je ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa. Video snimci iz bolnice za mučenike Al-Aksa u centru trake pokazuju da članovi osoblja hitno pokušavaju da zbrinu teško ranjene žrtve. CNN ne može nezavisno provjeriti podatke o žrtvama zbog ograničenog pristupa tom području.
Poslijeratni planovi za Gazu: Palestinska oslobodilačka organizacija odbacila je planove koje je predložio Izrael o budućnosti Gaze, jer se i unutar izraelske vlade pojavljuju razdori oko njene poslijeratne vizije. PLO — koji je odustao od oružanog otpora protiv Izraela u mirovnom paktu iz 1993. koji je doveo do uspostavljanja Palestinske uprave — rekao je: „Budućnost pojasa Gaze određuje palestinski narod, a ne Izrael“.
Hezbolah udara: Strah od šireg rata raste, jer je Hezbolah u subotu objavio da je ispalio ukupno 62 rakete na izraelsku osmatračnicu na granici Izraela i Libana, kao “početni odgovor” na ubistvo visokog vođe Hamasa u Bejrut. Crvena upozorenja o potencijalnoj nadolazećoj raketnoj paljbi i gelerima izdata su za više od 100 lokacija u sjevernom Izraelu. Moćna libanonska paravojna grupa je među nekoliko iranskih proxy grupa uključenih u rasplamsane tenzije širom Bliskog istoka.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button