Svijet

11 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali tokom operacija izraelskih snaga sigurnosti, kažu zvaničnici

Izraelske sigurnosne snage ubile su jedanaest Palestinaca tokom operacija na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael tokom noći, rekli su palestinski zvaničnici u četvrtak, posljednji u talasu nasilja na Zapadnoj obali od napada Hamasa na Izrael.

Izraelske odbrambene snage su u saopćenju navele da su snage sigurnosti ubile “najmanje osam terorista” tokom “protivterorističke operacije” u izbjegličkom kampu Tulkarem u kojoj je došlo do razmjene vatre sa militantima.

Šta palestinske agencije kažu: Palestinska novinska agencija WAFA izvijestila je da je veliki kontingent izraelskih snaga sigurnosti ušao u Tulkarem u srijedu. Snage su pretraživale kuće, postavljale snajpere na krovove i zatvarale ulice radi slobodnog kretanja stanovnika, navodi WAFA. Najmanje dvije osobe poginule su u napadu dronom u kampu Nur El-Shams u blizini Tulkarema, saopćila je WAFA.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da su dva člana njegove posade povrijeđena u napadu izraelske bespilotne letjelice u blizini ambulante tokom racije, a petoro hitnih radnika je uhapšeno. Neki Palestinci od 16 godina uhapšeni su u Tulkaremu, navodi WAFA, dodajući da su mnogi od pritvorenih i kasnije oslobođenih rekli da su ih izraelski vojnici “teško tukli, zlostavljali i prijetili”.

Šta kaže izraelska vojska: IDF je saopštila da su “borci tokom cijele operacije razmjenjivali vatru i sukobljavali se s naoružanim teroristima koji su pucali i bacali eksploziv. Najmanje osam terorista je eliminirano, neki od njih zračnim napadom.”

Izraelska vojska je saopćila da su snage sigurnosti širom Zapadne obale u srijedu navečer uhapsile 21 “traženu osobu”. Udruženje palestinskih zatvorenika u četvrtak je procijenilo broj uhapšenih na 60.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button